Heřmánek a léčba domácích mazlíčků

01.10.2013 22:18

Vzhledem k tomu, že máme doma tři domácí mazlíčky, alias divou zvěř, v podobě jezevčíka, kocourka a kočičky, a léčba klasickými prostředky, jako jsou běžné léky předepisované veterinářem, bývá občas neúspěšná, rozhodla jsem se na naší divé zvěři vyzkoušet nasbírané bylinky, tedy konkrétně heřmánek. Kočky jsou velmi citlivé na některé rostliny, kterými se mohou otrávit, takže je potřeba přistupovat k jejich léčbě opatrně a nejprve si ověřit, jestli pro ně plánovaná léčivá bylina není nebezpečná. Se psy je to trošku jinak. Na psy je možné s opatrností aplikovat stejnou léčbu, jako na člověka.

Jednoho dne přišel náš kocourek se zle pokousanou tlapou, která mu během několika hodin narostla do obřích rozměrů, pravidelné mazání framykoinu nijak nepomáhalo a zánět se stále zhoršoval a tlapka dále rostla. Rozhodla jsem se tedy hnis z rány vymačkat a začít mu tlapku pravidelně mazat heřmánkovou mastí vlastní domácí výroby. Samozřejmě se má péče nesetkala s příliš velkým pochopením ze strany kocourka, ale tam, kde nepomohla člověkem vytvořená chemie, pomohla chemie vytvořená přírodou. Hned po jednom dni mazání heřmánkovou mastí hnis vytekl a druhý den mohl náš kocourek zase chodit a tvářil se nadmíru spokojeně.

Stejné úspěchy jsem zaznamenala i s heřmánkovým čajem, který jsem dávala našemu jezevčíkovi v době nevolnosti, kdy odmítal žrát, třásl se a nejevil nejmenší zájem o okolní svět. Na rozdíl od kocourkovy tlapky nebyly příčiny jezevčíkovy nevolnosti zjevné. Nabízelo se hned několik variant, co by mu mohlo být...něco špatného snědl, nastydl se, má virózu nebo ho snad trápí nějací paraziti? Rozhodla jsem se, že než s ním poběžím k doktorovi, zkusím mu podávat heřmánkový čaj. Po dobrém to samozřejmě nešlo, takže přišla na řadu injekční stříkačka a vstřikování vlažného čaje přímo do tlamy. Když jsem odpoledne přišla z práce připravená na polomrtvého jezevčíka, měla jsem obrovskou radost,  že vidím zase toho našeho starého veselého a živého pejska.

Čaj jsem aplikovala již mockrát v minulosti na našeho předchozího psa a často byla léčba úspěšná. Ale nemám žádnou zkušenost s podáváním heřmánkového čaje u koček, takže zde doporučuji velkou opatrnost a v případě, že budete chtít léčit svoje kočičky bylinkami, je nutné si nejprve ověřit, zda jim nemohou ublížit.

 

info@lecivapriroda.cz