YANG SHENG FA - 4. kapitola: Volba léčebného postupu

18.08.2021 09:44

Naše nemoci mohou zasáhnout naši životní sílu a dlouhověkost, a to zejména v 2. polovině našeho života, kdy se nacházíme v jeho sestupné fázi. V sestupné fázi naše životní síla nestačí na to, aby v plné míře obnovila a regenerovala tělo. Rekonvalescence po prodělané nemoci je mnohem delší a není nikdy úplná. Čím jsme starší, tím oslabenější se cítíme po nemoci. Tento úbytek životní síly přispívá ke zkrácení délky života.

V čínské medicíně je každá nemoc popisována jako boj mezi dvěma silami: odolností těla (zheng qi - řádná energie) a různými činiteli, kteří způsobují onemocnění (xie qi - škodlivá energie). 

Nicméně naše tělo je vybaveno ochrannými silami a má přirozenou schopnost adaptace a schopnost uzravit se vlastními silami. Při léčení pořebujeme dosáhnout rovnováhy mezi dvěma protikladnými zásahy - mezi zničením patogenního činitele a mezi posílením životní síly a přirozené obranyschopnosti.

Západní léčebné postupy jsou příliš agresivní a nerespektují základní rovnováhu života. Každý léčebný postup, který neumí obnovit přirozenou životní sílu při zachování přirozené obranyschopnosti těla, nemůže skončit ničím jiným, než tím, že se celkový stav ještě více zkomplikuje a zhorší.

Čínská medicína bere v úvahu jak přímý boj proti nemoci, tak i napomáhání tělu, aby vedlo boj vlastními silami. Tak jak nemoc ustupuje, ponechává se stále větší prostor přirozenému uzdravení a zasahuje se jen s cílem podpořit životní síly. Dopad nemoci na naši životní sílu závisí především na tom, jaká byla použita léčba. 

Co můžeme udělat my sami, abychom posílili své zdraví?

  • žít v harmonii s přírodou
  • dopřát si plnohodnotnou výživu
  • střídat práci s odpočinkem
  • vyvarovat se tělesného přetěžování
  • vyvarovat se duševního a emočního přetěžování
 
 
 
 
 
 
 
 
Převzato z brožury YANG SHENG FA , kterou vydala v roce 1994 Československá sinobiologická společnost